Дружење са Марчелом

У организацији НБ „Ћирило и Методије“ почетак нове школске године обиљежило је гостовање Марка Шелића Марчела, музичара, књижевника, новинара.

„Други пут сам у Приједору и претпостављам да су, некако под утиском прошле књижевне вечери, добри људи Приједора дошли на идеју да се уприличи  једно овакво дружење са средњошколцима. Ко веле, можда ћу ја некога привући читању. Драге воље ако могу,“ истиче Марчело.

„Његови текстови, били у прози, а поготово они у реперском духу, у поезији, утичу на младе генерације, пошто је Марчело изузетно ангажован пјесник,“ нагласила је директорка Библиотеке Мара Ећим.

Поред приче о музици и књигама, коментарисао је и садашњу позицију младих људи. Каже да су са времена од његове 20. године осјетно промијенила.

Двије ствари које нас тренутно трују, сажима у двије ријечи: мржња и кич.

„Једно је социолошка, а друга као културолошка појава. Кад бисте морали сумирати зашто ти  људи пакују кофере и једног дана одлазе, мислим да ове две ствари, уз стандард и незапосленост, пресуђују. То није нешто што можемо да решимо у једној књижевној вечери, али можемо макар да пробамо да попричамо о овим првим факторима које сам навео. У мржњи на нашем терену и о кичу на нашем терену. А све ми се чини да би се и са стандардом дешавало нешто друго кад би људи мало с трепавица очистили ове две ствари. Онда би видели јасније, па би се ствари мењале и стандард би, најзад, морао да дође у ове крајеве“, сматра Шелић.