Легат др Васе Предојевића

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЈУ Народна библиотека „Ћирило и Методије“ Приједор 2017. године добила је путем тестамента пуковника ЈНА, др Васе Предојевића, писца и пјесника, нови легат. Легат обухвата интелектуалну имовину др Предојевића, научну, књижевну, публицистичку и архивску грађу (магистарски рад, докторска дисертација, научна саопштења, рецензије и девет ауторских књига прозе и поезије) и састоји се од преко 370 библиотечких јединица.

Архивска грађа повезана је у осам томова са преко 1200 страница са неколико стотина докумената и дневничких забиљешки у рукопису.

Свечаном примопредајом легата, 24. априла 2018. године, Народна библиотека „Ћирило и Методије“ Приједор постала је и званично власник овог значајног легата.

Васо Предојевић је доктор политичких наука рођен 1939. године. Објавио је сљедеће књиге: „У процјепу“, „Вријеме суноврата“, „Путевима Подгрмеча“, „Подгрмечки одјеци“, „Злочин без казне“, „Искораци“, „Братство и завичај у бесједи и пјесми“, „Понор зла“ и „Подгрмечки споменар“, „Сањар на путу наде“ и „Предојевић Главица: село на Грмеч гори“.