Промовисана књига ” Митско магијски трагови у народној култури приједорске регије”.

У градској читаоници у Приједору вечерас је промовисана књига Марије Радаковић ” Митско магијски трагови у народној култури приједорске регије”.

Ауторка, иначе кустос етнолог у Музеју Козаре који је и издавач књиге, истакла је да је ријеч о етнолошким истраживањима спроведеним у околини Приједора током протеклих тридесетак година.
“Етнологија је неистражена овдје и жеља ми је била да се наша историја, традиција и обичаји не забораве и да иницирам да се неко још тиме бави будући да је о тим траговима из прошлости ријетко ко и писао, осим о ношњама”, изјавила је Радаковићева.
Она је додала да је на терену и међу људима увијек прикупљала више материјала него што јој је требало јер се бојала да саговорнике можда други пут неће наћи.
” Теме обрађене у књизи односе се на разне обичаје, попут оних у вези са градњом куће и на прелима, те разне друштвене обичаје, ношње и дијелове одјеће, међу којима су и они који досад нису нигдје поменути. Неки предмети који су важни и баш стари и они су заштићени”, истакла је Радаковићева.
Директор Народне библиотеке ” Ћирило и Методије” Гордана Вила изјавила је да је вечерашња промоција организована у оквиру конкурса за избор и промоцију публикованих дјела приједорске регије.
” Ова књига Марије Радаковић је испунила све услове када је ријеч о стручном програмском савјету који је одлучио да ова књига буде представљена , иако је већ имала своју промоцију”, изјавила је Радаковићева.
Она је додала да је вече било употпуњено експонатима из етнолошке збирке музеја те да је ово био вид подршке његовању културе , традиције и обичаја што је обавеза и ове установе.
Вила је за сутрашњи празник 8.март најавила бесплатно учлањење у приједорску библиотеку за све Приједорчанке.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

izvor: https://www.prijedorgrad.org/sr-BA/vijesti-sadrzaj.html?vid=17432