Препоруке за новембар из Одјељења за одрасле

НЕНАД НОВАК СТЕФАНОВИЋ – ВОДИЧ КРОЗ ЉУБАВНУ ИСТОРИЈУ БЕОГРАДА: Једна кућа – једна љубавна прича! Водич о затајним везана нобеловца Иве Андрића, научника Милутина Миланковића, краљевских парова из династије Обреновића и Карађорђевића, о дворској романси Јосипа Броза и о десетинама значајних личности описаних у амбијенту палата и кућа са утиснутим печатом времена.
Све адресе описаних кућа и данас постоје тако да је читање ове књиге истовремено и позив у шетњу кроз два посљедња вијека наше новије историје, од Кнеза Млоша до данашњих дана, од Ите Рине до Јелене Димитријевић, Бранка Ћопића, Ристе и Бете Вукановић, Васка Попе…
Читање ове књиге је улазак у авантуру у којој пратимо како град расте са својим здањима и љубавним причама.

 

ТРЕЈСИ ШЕВАЛИЈЕ-ЈЕДНА НИТ  Дирљива прича о жени која у предвечерје Другог свјетског рата долази у град са надом да ће се изборити за своје право на срећу.

Топла, живописна и дивно обликована, Једна нит је безвремена прича о пријатељству, о љубави и о женама које саме кроје своју судбину и потврђује Трејси Шевалије као једну од најбољих савремених књижевница на врхунцу свог стваралаштва.