Промовисана књига Добриле Кукољ “Туга која траје цијели

Добрила Кукољ, која је преживјела страхоте злогласног усташког логора Јасеновац, представила је вечерас приједорској публици своју књигу “Туга која траје цијели живот” свједочанство којим ће наставити да се његује култура сјећања.

У Градској читаоници у Приједору вечерас је промовисана књига “Туга која траје цијели живот” ауторке Добриле Кукољ која је као дијете преживјела страхоте злогласног логора Јасеновац.
Кукољева, предсједник Удружења јасеновачких логораша и њихових потомака из Бањалуке, каже да свијету шаље поруку да се зло рата никада нигдје не догоди, у било којем крају свијета, ниједној вјери и нацији.

“Желим да се обезбједи боља будућност наших младих поколења, која ће његовати нашу културу сјећања”, рекла је Кукољева новинарима.
Она је истакла да се њене поруке налазе на крају сваке приче коју прича, те позвала младе да не забораве ниједно старатиште.
Промоцији је присуствовала и директор Јавне установе “Спомен-подручје Доња Градина” Тања Тулековић, главни и одговорни уредник књиге, која је истакла да са Кукољевом сарађују дуги низ година и да су задовољни што су коначно успјели да објаве ово њено свједочанство.
“Са њом сарађујемо дуги низ година, не само о питању њеног личног искуства и трауме за вријеме Другог свјетског рата, већ и на пуно ширем подручју, то су села Међеђа, Драксенић, Демировац гдје нам је она била спона која нас је повезала са многим људима који су преживјели голготу Другог свјетског рата”, истакла је Тулековићева.
Она је додала да је наслов књиге “Туга која траје цијели живот” мисао водиља и мотив који је водио Добрилу да исприча ову причу како се овај злочин никада и никоме не би поновио.

“Ово је у ствари прикупљање усмених свједочанстава, а то вам је други по значају метод када се ради истраживање Другог свјетског рата. Поред свих историјских докумената, фотографија и предмета, усмена свједочанства су алка која нам даје емпатију”, нагласила је Тулековићева.
Промоцију књиге организовала је Народна библиотека “Ћирило и Методије” из Приједора, чији је директор Гордана Вила истакла да је ова књига прошла на конкурсу за избор и промоцију завичајних писаца са подручја приједорске регије, а уједно је и наставак сарадње Библиотеке и Спомен-подручја “Доња Градина”.
“Велика нам је част што се промоција књиге ‚ Туга која траје цијели живот‚ и која је посвећена судбини Добриле Кукољ и њене породице и њеног села организује по први пут баш у приједорској читаоници”, истакла је Вила.
Она је додала да је овогодишњи конкурс за избор и промоцију публикованих дјела завичајних писаца отворен 5. октобра и трајаће до 5. децембра, те је позвала завичајне писце са подручја приједорске регије који имају публиковано дјело, а нису га промовисали у овој установи, да се пријаве.

приједорград.орг