Промоција: Михајло Орловић

Син оклеветане мајке

 

Михајло Орловић је српски књижевник и новинар. Рођен је у Босанском Милановцу код Санског Моста. Завршио је гимназију у Санском Мосту, а Факултет политичких наука у Београду – смјер журналистика. Објавио је 22 књига поезије, прозе и записа.

Аутор је више документарних филмова и телевизијских репортажа за које је добио награде Сребрни пастир, Златна буклија и друге. Михајло Орловић је превођен на више светских језика.

            У Бугарској, на фестивалу поезије свеславенских песника у Мелнику, добио је другу награду. Уврштен је у неколико антoлогија српске поезије и приповједака. Био је аутор култних емисија на РТРС “Сто људи сто ћуди”, “У орловом гнијезду”.

 

У Приједору је вечерас промовисана нова књига Михајла Орловића под називом “Син оклеветане мајке”.

Златко Јурић, који је говорио о књизи у Народној библиотеци “Ћирило и Методије”, истакао је да је Орловић у новом ђелу надреалистичким поступком описао свијет између живота и смрти.

“Нови роман Михајла Орловића изискује читаоца са искуством. Орловић својом динамиком, гротеском и стилским поступцима даје ново читалачко искуство”, рекао је Јурић.

Орловић је рекао новинарима да је двије приче преточио у једну у 23. књизи која је, како је навео, настајала мало дуже него претходне.

“То је трајало отприлике пет-шест година и у том међувремену сам је дограђивао и у томе уживао. Радио сам је на неколико мјеста да би била аутентичнија и увјерљивија”, истакао је Орловић.

Навео да његов главни јунак доживљава кому, односно да је он доживио кому и искуства пренио у ту причу.

“Ту је и прича мог пријатеља који је доживио несрећу, односно одбијање од средине у којој је одрастао, једну казну”, рекао је Орловић и додао да књига због епидемиолошке ситуације није имала више од двије-три промоције.

СРНА/Инфо Приједор