Промоцијом монографије ” Силвана” отворена ” Приједорска зима 2023”

Промоцијом монографије ” Силвана” аутора Давора Видаковића у градској читаоници у Приједору вечерас је отворена манифестација ” Приједорска зима 2023”.

Ријеч је о монографији о Добојки Силвани Арменулић која је погинула прије 47 година у трагичној несрећи.
” О њој је много тога речено , нажалост, преко 70 одсто неистина, а град Добој је дао Силвани улицу и иницирао још низ активности , а једна од тих је израда и ове монографије”, рекао је аутор монографије Давор Видаковић.
Он је додао да Град Добој стоји иза читавог пројекта који је кренуо захваљујући бившем градоначелнику Обрену Петровићу.
” Монографија има преко 500 страница и објашњава и приказује њен живот од рођења до трагичне погибије. Истраживање је трајало око годину и по дана и имали смо четрдесетак саговорника, неку су жељели да остану анонимни, а неки су прихватили да им се помене име”, рекао је Видаковић.
Он је додао да је тираж монографије 1000 примјерака као и да је књига урађена по високим стандардима са циљем да стигне у што више домова ,
” Циљ је да ово буде једна велика позитивна прича о Силвани која се никад није одрекла Добоја у који је радо долазила и када је била велика звијезда. И наш слиједећи корак биће отварање малог музеја Силваниног у Добоју и фестивал, али сад је фокус на представљању моногорафије у што више градова”, истакао је Видаковић
Директор Народне библиотеке у Добоју Лидија Жарић изјавила је да је ова установа у оквиру своје издавачке дјелатности ове године објавила два капитална дјела.
” Једно је монографија Спрског црквеног пјевачког друштва Богољубље о посљедњих десет година рада овог хора, а друга је монографија ` Силвана и обје говоре о култури града Добоја са двије различите стране”, истакла је Жарићева.
Она је додала да је аутор Давор Видаковић монографијом ” Силвана” направио причу о жени која је Добојка и која је означила једну епоху бивше државе као култни пјевач и као неко ко је у то вријеме био толико познат да ми и данас познајемо њене пјесме иако је толико времена прошло од њене смрти.
Жарићева је истакла да је потврда квалитета монографије стигла на овогодишњем Сајму књига у Београду гдје је књига доживјела велику пажњу и тим потврду оправданости њеног појављивања у јавности.
” Велико је интересовање људи свих узраста који су жељели да чују нешто о овој Добојки која је означила културни , музички живот наше земље деценијама уназад. Силвана је на овај начин добила споменик у свом граду”, истакла је Жарићева.
Директор Народне библиотеке ” Ћирило и Методије” Гордана Вила изјавила је да је ово било књижевно- музичко вече и својевсртан спектакл за почетак Приједорске зиме 2023.
У музичком дијелу програма учествовали су оркестар Стефана Милошевића и вокални солиста Тамара Ћирић. Приједорска зима наставља се у четвртак 14.децембра када ће у градској читаоници бити одржана радионица израде новогодишњих честитки за најмлађе школског узраста под називом ” Честитке нису заборављене”.

извор: prijedorgrad.org