Скромно обиљежен Дан НБ “Ћирило и Методије”

ПРИЈЕДОР, 24.МАЈА/СРНА/- Народна библиотека “Ћирило и Методије” Приједор ове године обиљежава 24.мај Дан  и крсну славу много скромније него претходних година, примјерено  условима пандемије вируса корона.

Директор ове установе Мара Ећим потврдила је Срни да ће ове године изостати традиционална додјела признања најактивнијим читаоцима у част књиге и његовање читалачких навика , као и промоције нових издања те мајски сусрети младих пјесника.

„ Дан и славу, 24. мај, помен на словенске просветитеље, апостолске браћу Ћирила и Методија, чије име наша установа носи 25 година, ове године обиљежићемо без окупљања и славља, радно. Поред тога средства намијењена дешавањима која су увијек обиљежава овај дан, усмјерили смо на куповину нових наслова за наше вјерне кориснике“, истакла је Ећимова.

Она је потврдила да је  библиотека  двомјесечног прекида рада од 4. маја  почела  са корисницима рад затвореног типа уз строго поштовање правила у ванредним условима, а на првом мјесту избјегавања окупљања”, изјавила је Ећимова.

Приликом уласка у библиотеку корисници треннутно морају носити заштитне маске, а приступ фонду и задржавање у просторијама библиотеке корисницима и даље  није дозвољен.

“Враћање књига  омогућено  је уз најстроже мјере опреза. Књиге се враћају одлагањем у кутију одакле ће бити раздужене и доступне за издавање тек након петодневног карантина,а књиге за читање је најбоље поручити мејлом или телефоном”, навела је Ећимова.

Она је потврдила да се тренутно  обављају припреме да након  што је окончано ванредно стање почне са радом и  читаоница која има око 400 стотине активних корисника  уз поштовање мјера које ће  има правовремено бити саопштене.

Она је подсјетила да је ова установа у програму  електронског позајмљивања књига “Кобис” од 2014. године и да је до данас у овај систем унесено око 30.000 библиотечких јединица од око 65.000 са колико располаже и да је то континуирана активност чија је динамика ограничена бројем запослених, те да су набављена и два електронска читача књига./крај/ст/фото