Читаоница

Градска читаоница општег и мултимедијалног типа,Одјељење ЈУ Народне библиотеке „Ћирило и Методије“ Приједор, свечано је отворена 3. априла 2008. године. Адаптацију и опремање простора од 116 м², смјештеног на адреси Академика Јована Рашковића бр. 16 у центру Приједора, обезбиједио је град Приједор. Одјељење Градске читаонице на располагању је грађанима Приједора сваким радним даном, док је за његово коришћење довољно посједовање чланске карте Библиотеке. У циљу задовољавања културно-образовних и информатичких потреба наших суграђана, фонд Читаонице посједује значајан избор литературе у штампаној и електронској форми (стручна литература из области природних и друштвених наука, умјетности, књижевности, историје, филозофије и религије, референсна грађа, односно енциклопедије, рјечници, приручници, лексикони и библиографије, богат фонд стране књиге на енглеском, француском, њемачком, италијанском, руском, шведском, словеначком и есперанту), затим седам наслова дневних новина и шест наслова седмичних, односно мјесечних издања часописа. Тренутни расположиви фонд Читаонице је 2300 наслова у штампаној и 4500 наслова у електронској форми. Имајући у виду жеље и потребе корисника за одређеном врстом литературе, међу којима се посебно истиче значајан број студената који су наши свакодневни корисници, константно се трудимо да им изађемо у сусрет и набавимо тражене наслове на сајмовима књига у Приједору, Бањалуци и, најзначајнијем у окружењу, Сајму књига у Београду.

Градска читаоница, у свом информатичком дијелу, располаже са четири умрежена рачунара са интернет конекцијом намијењена раду и образовању свих регистрованих чланова матичне установе, као и са комплетном опремом за мултимедијалне презентације. Непосредно након отварања овог Одјељења, формирано је прво информатичко гласило под називом „Кроз Читаоницу“ у којем су, на двомјесечном нивоу, читаоци информисани о пословању и  активностима Библиотеке који су се дешавали у простору Читаонице, као и новим насловима заступљеним на њеним полицама. Након извјесног времена, билтен „Кроз Читаоницу“ преименован је у „Библион“, проширивши спектар информација на активности комплетне матичне установе, а од почетка свога излажења до данас, „Библион“ је био отворен и за прозна, поетска и ликовна остварења чланова Библиотеке. Поред основне намјене, одјељење Градске читаонице остварило је улогу и у реализацији одређених културно-образовних активности, а у сврху популаризације књиге, повећања броја корисника Библиотеке, упознавања грађанства са новообјављеним насловима књига путем организовања промоција и књижевних вечери, унапређења библиотечке дјелатности кроз организовање стручних семинара и предавања за библиотечке раднике Приједорске регије, као и реализацији курсева информатике за наше кориснике, у циљу њиховог информатичког описмењавања, односно унапређења већ постојећих знања из ове области.

На крају кратког прегледа рада ове културне установе, желимо позвати све оне који до сада нису били у прилици да се друже са нама, да то учине у наредном периоду. Свим љубитељима писане ријечи, од најмлађих до најстаријих, наша врата су увијек отворена. Посјетите нас и увјерићете се да ће у нашој понуди свако од вас пронаћи нешто интересантно за себе.

Добро дошли у Градску читаоницу!