Čitaonica

Gradska čitaonica opšteg i multimedijalnog tipa,Odjeljenje JU Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Prijedor, svečano je otvorena 3. aprila 2008. godine. Adaptaciju i opremanje prostora od 116 m², smještenog na adresi Akademika Jovana Raškovića br. 16 u centru Prijedora, obezbijedio je grad Prijedor. Odjeljenje Gradske čitaonice na raspolaganju je građanima Prijedora svakim radnim danom, dok je za njegovo korišćenje dovoljno posjedovanje članske karte Biblioteke. U cilju zadovoljavanja kulturno-obrazovnih i informatičkih potreba naših sugrađana, fond Čitaonice posjeduje značajan izbor literature u štampanoj i elektronskoj formi (stručna literatura iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, umjetnosti, književnosti, istorije, filozofije i religije, referensna građa, odnosno enciklopedije, rječnici, priručnici, leksikoni i bibliografije, bogat fond strane knjige na engleskom, francuskom, njemačkom, italijanskom, ruskom, švedskom, slovenačkom i esperantu), zatim sedam naslova dnevnih novina i šest naslova sedmičnih, odnosno mjesečnih izdanja časopisa. Trenutni raspoloživi fond Čitaonice je 2300 naslova u štampanoj i 4500 naslova u elektronskoj formi. Imajući u vidu želje i potrebe korisnika za određenom vrstom literature, među kojima se posebno ističe značajan broj studenata koji su naši svakodnevni korisnici, konstantno se trudimo da im izađemo u susret i nabavimo tražene naslove na sajmovima knjiga u Prijedoru, Banjaluci i, najznačajnijem u okruženju, Sajmu knjiga u Beogradu.

Gradska čitaonica, u svom informatičkom dijelu, raspolaže sa četiri umrežena računara sa internet konekcijom namijenjena radu i obrazovanju svih registrovanih članova matične ustanove, kao i sa kompletnom opremom za multimedijalne prezentacije. Neposredno nakon otvaranja ovog Odjeljenja, formirano je prvo informatičko glasilo pod nazivom „Kroz Čitaonicu“ u kojem su, na dvomjesečnom nivou, čitaoci informisani o poslovanju i  aktivnostima Biblioteke koji su se dešavali u prostoru Čitaonice, kao i novim naslovima zastupljenim na njenim policama. Nakon izvjesnog vremena, bilten „Kroz Čitaonicu“ preimenovan je u „Biblion“, proširivši spektar informacija na aktivnosti kompletne matične ustanove, a od početka svoga izlaženja do danas, „Biblion“ je bio otvoren i za prozna, poetska i likovna ostvarenja članova Biblioteke. Pored osnovne namjene, odjeljenje Gradske čitaonice ostvarilo je ulogu i u realizaciji određenih kulturno-obrazovnih aktivnosti, a u svrhu popularizacije knjige, povećanja broja korisnika Biblioteke, upoznavanja građanstva sa novoobjavljenim naslovima knjiga putem organizovanja promocija i književnih večeri, unapređenja bibliotečke djelatnosti kroz organizovanje stručnih seminara i predavanja za bibliotečke radnike Prijedorske regije, kao i realizaciji kurseva informatike za naše korisnike, u cilju njihovog informatičkog opismenjavanja, odnosno unapređenja već postojećih znanja iz ove oblasti.

Na kraju kratkog pregleda rada ove kulturne ustanove, želimo pozvati sve one koji do sada nisu bili u prilici da se druže sa nama, da to učine u narednom periodu. Svim ljubiteljima pisane riječi, od najmlađih do najstarijih, naša vrata su uvijek otvorena. Posjetite nas i uvjerićete se da će u našoj ponudi svako od vas pronaći nešto interesantno za sebe.

Dobro došli u Gradsku čitaonicu!