Skromno obilježen Dan NB “Ćirilo i Metodije”

PRIJEDOR, 24.MAJA/SRNA/- Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor ove godine obilježava 24.maj Dan  i krsnu slavu mnogo skromnije nego prethodnih godina, primjereno  uslovima pandemije virusa korona.

Direktor ove ustanove Mara Ećim potvrdila je Srni da će ove godine izostati tradicionalna dodjela priznanja najaktivnijim čitaocima u čast knjige i njegovanje čitalačkih navika , kao i promocije novih izdanja te majski susreti mladih pjesnika.

„ Dan i slavu, 24. maj, pomen na slovenske prosvetitelje, apostolske braću Ćirila i Metodija, čije ime naša ustanova nosi 25 godina, ove godine obilježićemo bez okupljanja i slavlja, radno. Pored toga sredstva namijenjena dešavanjima koja su uvijek obilježava ovaj dan, usmjerili smo na kupovinu novih naslova za naše vjerne korisnike“, istakla je Ećimova.

Ona je potvrdila da je  biblioteka  dvomjesečnog prekida rada od 4. maja  počela  sa korisnicima rad zatvorenog tipa uz strogo poštovanje pravila u vanrednim uslovima, a na prvom mjestu izbjegavanja okupljanja”, izjavila je Ećimova.

Prilikom ulaska u biblioteku korisnici trennutno moraju nositi zaštitne maske, a pristup fondu i zadržavanje u prostorijama biblioteke korisnicima i dalje  nije dozvoljen.

“Vraćanje knjiga  omogućeno  je uz najstrože mjere opreza. Knjige se vraćaju odlaganjem u kutiju odakle će biti razdužene i dostupne za izdavanje tek nakon petodnevnog karantina,a knjige za čitanje je najbolje poručiti mejlom ili telefonom”, navela je Ećimova.

Ona je potvrdila da se trenutno  obavljaju pripreme da nakon  što je okončano vanredno stanje počne sa radom i  čitaonica koja ima oko 400 stotine aktivnih korisnika  uz poštovanje mjera koje će  ima pravovremeno biti saopštene.

Ona je podsjetila da je ova ustanova u programu  elektronskog pozajmljivanja knjiga “Kobis” od 2014. godine i da je do danas u ovaj sistem uneseno oko 30.000 bibliotečkih jedinica od oko 65.000 sa koliko raspolaže i da je to kontinuirana aktivnost čija je dinamika ograničena brojem zaposlenih, te da su nabavljena i dva elektronska čitača knjiga./kraj/st/foto