Promocija: Mihajlo Orlović

Sin oklevetane majke

 

Mihajlo Orlović je srpski književnik i novinar. Rođen je u Bosanskom Milanovcu kod Sanskog Mosta. Završio je gimnaziju u Sanskom Mostu, a Fakultet političkih nauka u Beogradu – smjer žurnalistika. Objavio je 22 knjiga poezije, proze i zapisa.

Autor je više dokumentarnih filmova i televizijskih reportaža za koje je dobio nagrade Srebrni pastir, Zlatna buklija i druge. Mihajlo Orlović je prevođen na više svetskih jezika.

            U Bugarskoj, na festivalu poezije sveslavenskih pesnika u Melniku, dobio je drugu nagradu. Uvršten je u nekoliko antologija srpske poezije i pripovjedaka. Bio je autor kultnih emisija na RTRS “Sto ljudi sto ćudi”, “U orlovom gnijezdu”.

 

U Prijedoru je večeras promovisana nova knjiga Mihajla Orlovića pod nazivom “Sin oklevetane majke”.

Zlatko Jurić, koji je govorio o knjizi u Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije”, istakao je da je Orlović u novom đelu nadrealističkim postupkom opisao svijet između života i smrti.

“Novi roman Mihajla Orlovića iziskuje čitaoca sa iskustvom. Orlović svojom dinamikom, groteskom i stilskim postupcima daje novo čitalačko iskustvo”, rekao je Jurić.

Orlović je rekao novinarima da je dvije priče pretočio u jednu u 23. knjizi koja je, kako je naveo, nastajala malo duže nego prethodne.

“To je trajalo otprilike pet-šest godina i u tom međuvremenu sam je dograđivao i u tome uživao. Radio sam je na nekoliko mjesta da bi bila autentičnija i uvjerljivija”, istakao je Orlović.

Naveo da njegov glavni junak doživljava komu, odnosno da je on doživio komu i iskustva prenio u tu priču.

“Tu je i priča mog prijatelja koji je doživio nesreću, odnosno odbijanje od sredine u kojoj je odrastao, jednu kaznu”, rekao je Orlović i dodao da knjiga zbog epidemiološke situacije nije imala više od dvije-tri promocije.

SRNA/Info Prijedor